Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

CarPc Project, Peugeot 206 -- Part 6 Κάμερα

κάμερα οπισθοπορείας...
(συνέχεια από part 5)

Η κάμερα οπισθοπορείας είναι μία σημαντική και σχετικά εύκολη επέκταση για ένα carpc. Η ποιότητα εξαρτάται φυσικά από τα χρήματα που θα διατεθούν. Εύκολα και οικονομικά βρίσκονται κάμερες με αναστροφή για αυτόν το λόγο, όπως αυτή:


Το μόνο που χρειάζεται είναι ρεύμα 12V και καλώδιο RCA για το σήμα. Φυσικά για να είμαστε και αυτόματοι, φέρνουμε και το σήμα από την όπισθεν ώστε να γυρίζει σε οπισθοπορεία μόνο του :)
Έχουμε και λέμε... βγάζουμε το καλώδιο στο πίσω δεξί φανάρι και έχοντας βάλει όπισθεν (και επομένως το φανάρι τις όπισθεν είναι αναμμένο) εντοπίζουμε ποιος είναι ο ακροδέκτης για το φως της όπισθεν. Στο 206 είναι με το νούμερο '5'. Αυτό μπορεί εύκολα να βρεθεί και με το πολύμετρο (το μαύρο καλώδιο στη βίδα που είναι εκεί κοντά για γείωση).
Το καλώδιο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για σήμα και μόνο (όχι για τροφοδοσία). Παρόλα αυτά, όπως και για κάθε καλώδιο που μεταφέρει ρεύμα σε μία απόσταση, καλό είναι να το συνοδεύει και μία ασφάλεια. Το σήμα αυτό λοιπόν συνδέεται με το πράσινο καλωδιάκι της Lilliput όπως φαίνεται:
Ήρθε η ώρα για τρύπημα. Υπάρχουν 2 εναλλακτικές για την τοποθέτηση της κάμερας. Είτε στον προφυλακτήρα, είτε στην λαμαρίνα δίπλα στην πινακίδα. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί τρύπημα. Το πλαστικό είναι πολύ πιο εύκολο να τρυπήσει :)
Αρχικά κάνουμε ορισμένες τρύπες με το Black & Decker με μικρό τρυπανάκι τις οποίες και σιγά σιγά ενώνουμε. Όταν η τρύπα γίνει αρκετή ώστε να χωρέσει ένα μαχαιράκι (ή σουγιάς) συνεχίζουμε με αυτό ανοίγοντάς την ομοιόμορφα γύρω γύρω. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να σταματήσουμε με μικρότερη τρύπα παρά να την ανοίξουμε πάρα πολύ! Ανοίγουμε και δοκιμάζουμε σιγά σιγά λοιπόν έως όπου χωράει οριακά η κάμερα. Η συγκεκριμένη κάμερα έχει ραβδώσεις για βίδωμα από την μέσα πλευρά κάτι που μπορεί να γίνει λύνοντας ελαφρώς (ή εντελώς φυσικά) τον προφυλακτήρα (υπάρχουν 3 βίδες που φαίνονται στην παρακάτω φώτο μπροστά από το λάστιχο καθώς και 2 βίδες από κάτω - δυστυχώς θέλει ξάπλωμα από κάτω).
Ολοκληρωμένη η τοποθέτηση έχει ως εξής:
Για την τροφοδοσία της κάμερας θα χρησιμοποιήσουμε τη γραμμή 12 V που έχουμε ήδη από το τροφοδοτικό μας. Τα έξτρα 500mA που καταναλώνει η κάμερα δεν θα κάνουν σημαντική διαφορά στην κατανάλωση ακόμα και αν η κάμερα λειτουργεί όσο ο υπολογιστής είναι on. Για την ακρίβεια, θέλουμε η κάμερα να λειτουργεί για να μπορούμε να γυρίζουμε το input όποτε θέλουμε :) Ένας επιπλέον λόγος που διαλέγουμε την τροφοδοσία από το τροφοδοτικό είναι η σταθερότητα που έχει στις παρεχόμενες τάσεις (η μη σταθερή τάση στη γραμμή της μπαταρίας ενδέχεται να καταστρέψει την κάμερα).
Το καλώδιο τροφοδοσίας όπως και το RCA οδηγείται στον προφυλακτήρα μέσω της έτοιμης οδού που υπάρχει για το πίσω φως ομίχλης:
με τη σύνδεση του καλωδίου RCA (το οποίο οδηγείται ως την οθόνη από την δεξιά πλευρά όπως περιγράφεται στο part4) και της τροφοδοσίας να γίνεται έτσι:

...συνεχίζεται στο part7...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

wonderful points altogether, you simply gained a emblem new reader.
What might you suggest in regards to your publish that
you just made a few days in the past? Any sure?Feel free to visit my website click here for Autopower.gr