Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

CarPc Project, Peugeot 206 -- Part 3 Οθόνη

προσαρμόζοντας την οθόνη στο πλαίσιο...
(συνέχεια από part 2)

Ύστερα από αρκετή έρευνα, κατέληξα στο συμπέρασμα πως υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές επιλογές για να προσαρμόσεις μία οθόνη 7'' στο ταμπλό του 206:
1. (κόκκινο): καταργώντας το ρολόι. Πρόβλημα: βρίσκεται πολύ μακριά για να την φτάνεις άρα είναι μη πρακτική
2. (πράσινο): καταργώντας τους κεντρικούς αεραγωγούς. Βρίσκεται κοντά αλλά θα πρέπει να τεμαχιστεί αρκετά το κεντρικό πλαίσιο. Επίσης οι διαστάσεις χωράνε οριακά για 7'' οθόνη
3. (μωβ): καταργώντας και το ραδιο-cd και τους αεραγωγούς από την κεντρική κονσόλα έχεις αρκετό χώρο για την οθόνη
4. (τιρκουάζ): κόβεις μέρος του κεντρικού ταμπλό προκειμένου να χωρέσει εκεί (δεν νομίζω ότι είναι εφικτό όμως για 7'' οθόνη)


Κατέληξα στην επιλογή 2 μιας και είναι αυτή που χρειάζεται τις μικρότερες μετατροπές σε σχέση με τις υπόλοιπες και αφήνει και το ραδιο-cd διαθέσιμο. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πλαίσιο, να, σαν αυτό:

















Αφαιρούμε λοιπόν τους αεραγωγούς:

















αρχίζουμε το μέτρημα... Το χαρτόνι αντιστοιχεί στο μέγεθος του πλαισίου της οθόνης.

















Οι διαστάσεις πρέπει να έχουν ακρίβεια χιλιοστού προκειμένου να χωρέσει η συγκεκριμένη οθόνη. Δηλαδή τα πράγματα είναι πολύ στενά...


















Αρχίσουμε λοιπόν την κοπτοραπτική... Το πλαίσιο είναι σχετικά μαλακό πλαστικό και κόβεται με μέτρια προσπάθεια με μαχαίρι. Κόβουμε λοιπόν το κεντρικό διαχωριστικό μεταξύ των αεραγωγών.
















Και περνάμε με σχετικά χοντρό γυαλόχαρτο για να σβήσουμε τα κοψίματα

















Ήρθε η ώρα να χειρουργήσουμε την οθόνη. Αφαιρούμε τις εξωτερικές βίδες (νομίζω 4) και σηκώνουμε το καπάκι (bye bye εγγύηση). Ξεκουμπώνουμε αυτόν τον ακροδέκτη που είναι των πλήκτρων της οθόνης και με προσεκτικές κινήσεις αφαιρούμε το μπροστινό τμήμα της οθόνης προκειμένου να βγάλουμε...
































...το πλαίσιο της οθόνης... το οποίο και θέλουμε να προσαρμόσουμε στο πλαίσιο του ταμπλό.

















Για να γίνει αυτό, πρέπει να κόψουμε επίσης τα τμήματα του πλαισίου που είναι από την πίσω πλευρά και τα οποία είναι για να συγκρατούν τους αεραγωγούς. Τα κομμάτια αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια.
















Ολοκληρώνοντας το χειρουργείο, το αποτέλεσμα είναι κάπως έτσι... Δεξιά και αριστερά υπάρχουν κενά τα οποία θα πρέπει να γεμίσουν. Φυσικά το όλο κατασκεύασμα θα πρέπει να κολλήσει αρκετά καλά αλλά παράλληλα να έχει και μία σχετική ελαστικότητα ώστε να μην σπάσει στο πρώτο τράνταγμα
















Ήρθε πλέον η ώρα για κόλλημα. Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα:
1) Εποξική κόλλα 2 μερών
2) Ακρυλικός στόκος για το γέμισμα μετά το κόλημα
Φυσικά δεν λέω ότι τα υλικά αυτά είναι ότι καλύτερο, αλλά είναι αυτά στα οποία κατέληξα ύστερα από μία αναζήτηση στα σχετικά καταστήματα. Επίσης είναι σχετικά οικονομικά, η κόλλα στοίχισε 6 Ε και ο στόκος 1,5. Εκτός από τα παραπάνω θα χρειαστεί και γυαλόχαρτο με γιάφορα gritts










Το σχέδιο είναι το εξής:
γυαλοχαρτάρουμε αρκετά το πλαίσιο, καλύπτουμε τα κενά με πλαστελίνη (δεν έχει σημασία το υλικό, αρκεί να καλύψουμε κάπως τα κενά ώστε να κάτσει από πάνω η κόλλα.
Μπροστά και πισω...

















Έπειτα περνάμε 1 χέρι από την εποξική κόλλα αφού ανακατέψουμε καλά τα 2 μέρη της όπως αναγράφεται στις οδηγίες. Από μπροστά, δεν χρειάζεται να το παστώσουμε με κόλλα - όσο πιο πολύ μπει τόσο πιο πολύ τρίψιμο χρειάζεται μετά για να έρθει στα ίσια. Από πίσω επίσης δεν χρειάζονται υπερβολές γιατί ο χώρος είναι αρκετά περιορισμένος και αν το στρώμα της κόλλας είναι πολύ χοντρός υπάρχει κίνδυνος να μην κουμπώσει η οθόνη!
















και αφήνουμε να στεγνώσει γύρω στις 2 ώρες. Σε αυτή τη φάση πρέπει να έχει πάρει την αρχική μορφή του και να έχει μία καλή σταθερότητα. Δεν το ζορίζουμε όμως γιατί δεν έχει σφίξει ακόμα εντελώς (θέλει 24 ώρες για να γίνει αυτό)
Γυαλοχαρτάρουμε με μέτριο γυαλόχαρτο φέρνοντας στα ίσια τις περιοχές που πέρασε η κόλλα.
















Την επόμενη μέρα (αφού έχει σφίξει) συνεχίζουμε όπου χρειάζεται γυαλόχαρτο και περνάμε το 2ο χέρι κόλλα. Καλύπτουμε περισσότερη επιφάνεια καθώς και σημεία που δεν καλύφθηκαν αρκετά από το 1ο χέρι. Επίσης κολλάμε και τα κομμάτια πλαστικό που κόψαμε προηγουμένως στις 2 πλευρές (εκεί που κρατάνε τα μανταλάκια) προκειμένου να καλύψουμε αυτό το κενό.
Αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες να στεγνώσει πριν αρχίσουμε με το γυαλόχαρτο.
















Την επόμενη μέρα, αφού τελειώσουμε με το γυαλόχαρτο και οι επιφάνειες έχουν έρθει σχεδόν στα ίσια, μπορούμε να αρχίσουμε το στοκάρισμα. Η κατασκευή πρέπει σε αυτή την φάση να είναι πολύ στέρεη - η κόλα είναι αυτή που δίνει τη σταθερότητα όχι ο στόκος ο οποίος είναι για την τελική μορφοποίηση. Περνάμε 1 ο χέρι στόκο -απλώνεται πολύ πιο εύκολα από την κόλλα.
















Αφήνουμε να στεγνώσει γύρω στη 1 ώρα και γυαλοχαρτάρουμε σταδιακά με όλο και λεπτότερο γυαλόχαρτο
















Περνάμε και ένα 2ο χεράκι για τις ατέλειες
















και συνεχίζουμε το γυαλοχαρτάρισμα...
















Περνάμε με τέλος με 600 gritt γυαλόχαρτο (ένα που μοιάζει με σφουγγαράκι κουζίνας σε σχήμα) όλο το πλαίσιο.
Πλέον είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο!
















... το βάψιμο ...


Για το βάψιμο χρειάστηκαν τα εξής 3 συστατικά τα οποία αγοράστηκαν από μαγαζί με βαφές αυτοκινήτου στο οποίο δίνοντας τους το πλαίσιο μου παρήγαγαν το χρώμα του με αρκετά καλή ακρίβεια: Αστάρι, Χρώμα, Βερνίκι
















Η διαδικασία έχει ως εξής: περνάμε 1 χέρι αστάρι και περιμένουμε 20 λεπτά μέχρι να περάσουμε και 2ο χέρι. Ύστερα από περίπου 20 λεπτά...
















ξεκινάμε τη βαφή. Οι κινήσεις πρέπει να είναι ομαλές δεξιά - αριστερά καθώς προχωράμε κατά μήκος του πλαισίου. Ψεκάζουμε από απόσταση 20 εκατοστών - όχι εξ'επαφής.
















Αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα να στεγνώσει
















και ξεκινάμε το 2ο χεράκι... Οι κινήσεις είναι όπως και πριν... με στυλ :)
















Αφήνουμε να στεγνώσει ... τουλάχιστον 2 ώρες ώσπου να γίνει 'ματ' πριν ...
















αρχίσουμε το βερνίκωμα (1ο χέρι) και αφήνουμε γύρω στα 30 λεπτά πριν ...
















περάσουμε και το 2ο χέρι βερνικώματος.
Αφού τελειώσει και αυτό, αφήνουμε για τουλάχιστον 1 μέρα να στεγνώσει
















Αφού έχει στεγνώσει καλά, μπορούμε να προσαρμόσουμε την οθόνη μας από την πίσω μεριά. Πολύ προσεκτικά συνδέσουμε και βιδώνουμε. Η οθόνη χώρεσε *οριακά*. Δεν είναι υπερβολή να πως πως 1 χιλ. παχύτερο στρώμα κόλλας από την πίσω πλευρά και θα υπήρχε πρόβλημα.
















Και ιδού το συνολικό αποτέλεσμα:
















































Για να δούμε, bootάρει;
















































Το αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν είναι 'τέλειο' και αυτό κυρίως
α) των υλικών που είχα διαθέσιμα
β) το γεγονός ότι βαρέθηκα το πολύ γιαλοχαρτάρισμα και είπα να προχωρήσω ίσως νωρίτερα απ' ότι έπρεπε. Παρόλα αυτά είμαι αρκετά ευχαριστημένος και από την σταθερότητα που έχει (πιο εύκολα σπάει η οθόνη παρά βγαίνει) και από την όψη :)

















...συνεχίζεται στο part4....

Δεν υπάρχουν σχόλια: