Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Η συνείδηση των φορολογουμένων





Αγαπητό μου ημερολόγιο,
πρόσφατα ο υπουργός οικονομίας της Ελλάδας εγκαινίασε την νέα καμπάνια του υπουργείου με θέμα την "φορολογική συνείδηση" των πολιτών του κράτους. Είναι χαρακτηριστικό της προσπάθειας αυτής το πόσο αφελείς θεωρεί τους πολίτες του το Ελληνικό κράτος (που εκφράζεται από την σημερινή του κυβέρνηση). Παραθέτω ορισμένους "λόγους" σύμφωνα με τους οποίους ο Έλληνας θα πρέπει να έχει φορολογική συνείδηση.

------------------
*Κανένας μας δεν θα στερούσε ούτε ένα μολύβι από ένα παιδί. Όταν φοροδιαφεύγουμε όμως στερούμε από τα παιδιά μας πολλά περισσότερα: ένα καλύτερο σχολείο, ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, μια καλύτερη δημόσια παιδεία.

*Κανένας μας δεν θα στερούσε ένα φάρμακο από κάποιον που το χρειάζεται. Όταν φοροδιαφεύγουμε όμως στερούμε από το κοινωνικό σύνολο καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερη περίθαλψη και γενικότερα καλύτερη δημόσια υγεία.

*Όλοι θέλουμε ένα καλύτερο κράτος αλλά όταν δεν πληρώνουμε τους φόρους μας, ουσιαστικά εμποδίζουμε αυτό που ζητάμε. Γιατί η φορολογική μας συνεισφορά καλύπτει στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πόρους που χρειάζονται για την υγεία, την παιδεία, τις κοινωνικές παροχές, τις υποδομές και την ανάπτυξη.
------------------

Δεν μπορώ να πω ότι εκπλήσσομαι από τα παραπάνω... αυτά που έντεχνα όμως αποφεύγονται να σημειωθούν είναι: το "πακετάκι" στήριξης των τραπεζών, η "χρηματοδότηση" των σκανδάλων (ζαχοπουλέικων, βατοπεδιακών, και λοιπόν ρουσφετολογικών) και πολλά ακόμα ίσως που χρηματοδοτούνται από τους Έλληνες. Ο λόγος που αυτά δεν αναφέρονται τα παραπάνω είναι απλός: δεν κρύβεται κάτι... όντως τα παραπάνω δεν εμπίπτουν στην κατηγορία της "συνείδησης ενάντια στην φοροδιαφυγή" μιας και είναι σίγουρο ότι η φοροδιαφυγή δεν τα επηρεάζει! Σίγουρα οι τράπεζες θα τα πάρουν τα χρήματα, σίγουρα οι βαλίτσες θα μεταφερθούν, τα ολυμπιακά ακίνητα θα "αξιοποιηθούν" με τη βοήθεια του Χριστού..., κ.ο.κ.

Επίσης σίγουρο είναι και το παρακάτω: το παιδί δεν θα το πάρει το μολύβι του και ο άρρωστος δεν θα πάρει το φάρμακό του, όπως και δεν το είχε πότε... όση συνείδηση και να έχει ο Έλληνας. Άρα ποιος ο λόγος να πειστεί ο πολίτης ότι πρέπει να αποκτήσει "συνείδηση" απέναντι στο ασυνείδητο κράτος που ούτε καν την στοιχειώδη υγεία, παιδεία, ελευθερία, πόσο μάλλον ευμάρεια του δίνει;

Μου θυμίζει το παλιό ('93) σλόγκαν: "αγαπάς την Ελλάδα;... απόδειξη". Ίσως πράγματι να πρόκειται για τις πιο αποτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες... (Το κόστος της "συνείδησης των φορολογουμένων" είναι 6 δις Ευρώ...).

Τον τελευταίο καιρό ζούμε ένα παραπαίον κράτος. Ίσως ένα παραπαίον σύστημα διακυβέρνησης του τόπου που δεν έχει και επιπλέον τίποτα άλλο να απορροφήσει (μιας και τα χει απορροφήσει όλα)... Δεν είχε εξάλλου και τίποτα θετικό να προσφέρει.

2 σχόλια:

Anti είπε...

"Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει" μόνο που είναι συνέχεια ετοιμοθάνατη ρε παιδί μου...

Ανώνυμος είπε...

ο αντωναρος πολυ μαλακας...............