Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας (;)

Σκεφτόμουνα τις προάλλες το ακόλουθο ευφάνταστο σενάριο:

Έστω ότι ήμασταν ή γινόμασταν αντικείμενα μελέτης και παρακολούθησης από έναν ανώτερο εξωγήινο πολιτισμό. Τα όντα αυτά, θα παρακολουθούσαν κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας, τις αλληλεπιδράσεις που έχουμε ως άνθρωποι, την κοινωνική διαστρωμάτωση και τους κοινωνικούς διαχωρισμούς, την εκμετάλλευση των πόρων του πλανήτη, την εξέλιξη του πολιτισμού και της τεχνολογίας και πολλά ακόμα. Ίσως να μας θεωρούσαν και ως ένα πείραμα... Τι θα έβλεπαν λοιπόν...

Θα έβλεπαν έναν ανθρώπινο πολιτισμό πολλών χιλιάδων ετών με ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, ειδικά τους τελευταίους αιώνες. Έναν άνθρωπο που πασχίζει να ανακαλύψει το άγνωστο ενώ παράλληλα ανακαλύπτει έντεχνες μεθόδους για να καταστρέφει τους ομοίους του:

-Ανακαλύπτει τη θρησκεία την οποία χρησιμοποιεί για να ερμηνεύσει τα ανεξήγητα γι' αυτόν φαινόμενα: την κίνηση των πλανητών, τα καιρικά φαινόμενα, τις φοβίες του. Αλλά ακόμα κι όταν αυτά ερμηνεύονται από την πραγματική επιστήμη, εξακολουθεί να διατηρεί τις θρησκείες του φοβούμενος πλέον να τις απορρίψει.

-Ανακαλύπτει το χρήμα ως έκφραση του χρέους που έχει ο ένας στον άλλον προκειμένου να μοιραστούν όλοι τους λιγοστούς όντως πόρους που είναι διαθέσιμοι: το φαγητό, το νερό. Και όταν πλέον η τεχνολογία που αναπτύσσει του επιτρέπει την εκμετάλλευση αρκετών πόρων για τον ίδιο και τους ομοίους του... εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το χρήμα - χρέος προσπαθώντας όχι να βοηθήσει με τα τεχνολογικά άλματα του τους συνανθρώπους του, αλλά να τους εξοντώσει.

-Ανακαλύπτει την δουλεία για να αναγκάσει άλλους ανθρώπους να εκτελούν τις δύσκολες εργασίες που αναγκαστικά γίνονται χειρωνακτικά μιας και δεν έχει αποκτήσει ακόμα την απαραίτητη τεχνολογία. Όταν όμως η εξέλιξή του τον βοηθά ώστε να αναπτύξει την τεχνολογία ακόμα και για τις δυσκολότερες εργασίες, μετασχηματίζει τη δουλεία σε δουλειά ορίζοντας μία αμοιβή - ένα χρέος που πρέπει να "ξεπληρώσει" κάποιος δουλεύοντας.

-Ανακαλύπτει την πολιτική, τα πολιτεύματα, τους θεσμούς, τις εξουσίες ως μέσα επιβολής της άποψής τους στους "ασθενέστερους", στον όχλο που σκόπιμα τον κρατάει ανεκπαίδευτο προκειμένου να ακολουθεί και όχι ως μέσα αφομοίωσης των ηθικών αξιών του. Δεν σέβεται τους ομοίους του αλλά σκέφτεται πως θα τους χρησιμοποιεί.

-Ανακαλύπτει τον πόλεμο...

-Ανακαλύπτει ότι το περιβάλλον του, ο πλανήτης του, πεθαίνει γιατί παρότι έχει εδώ και καιρό ανακαλύψει μεθόδους εκμετάλλευσης πόρων που δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη, δεν τις χρησιμοποιεί. Παρότι λοιπόν βλέπει ότι η υπερεκμετάλευση ορυκτών πόρων και η χρήση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλάζουν το κλίμα, οδηγούν οικοσυστήματα και τον ίδιο κατ' επέκταση στην καταστροφή... δεν αντιδρά ουσιαστικά.
...

Το ερώτημα που έθεσα στη συνέχεια ήταν το εξής: τι θα σκέφτεται ο εξωγήινος αυτός πολιτισμός για τον γήινο άνθρωπο;
Όταν βλέπει πως αντί για την γνώση μέσω της εξέλιξης επιδιώκει την αυτοκαταστροφή του.
Όταν βλέπει πως σκόπιμα θέτει στο περιθώριο και κοιμίζει τους ομοίους του ώστε να ακολουθούν τυφλά.
Όταν προσπαθεί να επιβληθεί οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, πολεμικά έναντι των ομοίων του.

Νομίζω θα γέλαγε ειρωνικά και δίκαια.
Θα έλεγε: "ίσως να φταίει το DNA των γήινων, ίσως να είναι σχεδιασμένοι έτσι". Θα ήξερε όμως μιας και είναι ανώτερος ηθικά, πνευματικά και όχι απαραίτητα τεχνολογικά, ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Θα ήξερε ότι ο άνθρωπος επιλέγει ενσυνείδητα και καθημερινά να είναι έτσι. Θα γέλαγε...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μαλον το πειραμα του θα ειχε αποτυχει αν ειμαστε τα πειραματοζωα του πληρως εκτος αν το ζητουμενο ηταν να δει την καταντια μας

Anti είπε...

xaxaxa, AWESOME!!!!